Jó tudni


Tárolás.


A parketta természetes fa alapanyagból készült. Ezért a parketta csak ellenőrzött száraz helyen tárolható. A méretváltozás elkerülése érdekében a parkettát olyan helyen tároljuk, amelynek klímája azonos a lerakni kívánt helység majdani, lakott körülmények közötti klímájával.
Követelmények az aljzattal szemben.


Az aljzat száraz, szilárd, sík és sima legyen. El kell távolítani a festék, viasz, olaj, ragasztó és egyéb szennyező anyagok maradványait. A 2nm-en +-2mm-t meghaladó aljzategyenetlenséget aljzatkiegyenlítővel kell egyenessé tenni. FONTOS hogy olyan aljzatkiegyenlítőt használjunk, amit a gyártó kifejezetten parketta alá ajánl. (Pl: BONA, HENKEL, TOMSIT.) A parketta csak -2% alatti nedvességtartalmú- aljzatra fektethető. Az aljzat nedvességtartalmát érdemes szakemberrel ellenőriztetni.
Parketta padlófűtésre.


Padlófűtésre a mozaik, kétrétegű és a laminált parketta az ideális. Vékony 8-10mm-es szerkezetük következtében hőáteresztő képességük megfelelő. Az aljzatnak a parketta lerakása előtt, teljesen száraznak kell lennie. A kiszárítást fokozatosan kell végezni, úgy hogy az aljzatban ne maradjon feszültség. A feszültségmentesség érdekében a száradási folyamat befejezésekor, célszerű egy fokozatos /napi +5°C-kal emelve/ felfűtést alkalmazni, a későbbi alkalmazni kívánt hőmérsékletig. Egy hétig azon tartani majd hasonló módú visszacsökkentést alkalmazni. A parkettát kb. 20°C aljzatra fektessük.
Tisztítás és ápolás.


A parketta is mint minden padló használat során természetes módon kopik, ezért rendszeres tisztítást, ápolást igényel. Érdes nehéz tárgyak alá helyezzen filc vagy gyapjú alátétet. VIGYÁZAT a parketta bármennyire is kemény fából készült, a tűsarkú cipő nyomot hagy rajta. A tisztításhoz használjon porszívót, partvist majd nedves puha törlőkendőt. Vigyázzunk arra hogy a felület ne érintkezzen vízzel vagy vegyszerekkel. Ha mégis akkor igyekezzünk minél hamarabb eltávolítani. Javasoljuk a szaküzletekben kapható lakkozott parketták gondozására gyártott ápoló szerek használatát, amitől a parketta megőrzi eredeti ragyogását. A természetes fából készült parketták érzékenyen reagálnak a levegő páratartalmára. Központi fűtés esetén javasoljuk egy párásító vagy klíma berendezés beállítását a parketta elemek összeszáradásának és a repedések megelőzésének érdekében. Fontos hogy az átlagos 20°C és a 45-55%-os hőmérséklet és relatív páratartalom folyamatosan biztosítva legyen. Ha évek múltán úgy ítéli meg hogy a lakk az erősebb igénybevételű helyeken megkopott, akkor finom csiszolópapírral csiszolja át , portalanítsa majd tegyen rá újabb lakkréteget. Ne várja meg amíg a lakk teljesen átkopik mert így a fa is gyorsabban kopik, és elkerülhetetlenné válik a teljes csiszolás és lakkozás. A fentiek betartásával parkettája évszázadokon át szolgálhatja Ön és utódai kényelmét.

Legújabb hírek
hamarosan